Bekijk onze Phalaenopsis eens van haar duurzame kant

De sierteeltsector is vergevorderd in het duurzaam produceren en ook bij Levoplant staan deze ontwikkelingen niet stil. Om fossiele brandstoffen te ontzien, halen we een deel van onze warmte voor onze vestigingen uit de aardbodem. Zonnepanelen op de daken voorzien in een deel van de elektriciteitsbehoefte. Het licht voor de groei van de planten is bijna volledig afkomstig van LED-verlichting. We maken daarnaast gebruik van warmte- en koudebuffers voor koeling en opwarming.

Potweb, de toekomst van ecologische bescherming

Een consortium van vier vooraanstaande bedrijven, namelijk Solvent Engineering, Levoplant, Ter Laak en Opti-flor, heeft gezamenlijk de 'potweb' ontwikkeld. Dit baanbrekende product is dé oplossing om op een milieuvriendelijke manier de potworm te bestrijden in de teelt van prachtige Phalaenopsis orchideeën. De ontwikkeling van de ‘potweb’ heeft de Greenovation Award 2023 van Royal FloraHolland gewonnen.

De vraag naar innovaties zoals deze komt niet alleen voort uit wet- en regelgeving, maar ook uit de groeiende maatschappelijke behoefte aan een duurzamere wereld. 'Potweb' draagt actief bij aan het bevorderen van duurzaamheid in de Phalaenopsis teelt en legt zo de basis voor een 'license to produce' in de toekomst. Deze ecologische vorm van gewasbescherming zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de potplantenteelt, waardoor consumenten langer kunnen genieten van prachtig bloeiende orchideeën.

Innovatie: Wat is Potweb?

De potworm heeft jarenlang een serieuze bedreiging gevormd voor de Phalaenopsis teelt. De Lyprauta mug legt namelijk haar eitjes in de bark, en de larven (potwormen) die daaruit voortkomen tasten de wortelpuntjes aan, wat leidt tot aanzienlijke verliezen tijdens het kweekproces.

De innovatieve 'potweb' vormt een ondoordringbare barrière voor de Lyprauta mug. Het voorkomt niet alleen dat de mug eitjes kan leggen in de bark, maar ook dat de larven de wortels kunnen beschadigen. Uniek is dat dit barrièremateriaal zo dun is als een panty, maar toch volledig geautomatiseerd op de kweekpot kan worden aangebracht. Dankzij deze ondoordringbare barrière is het niet langer nodig om chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken om potwormen en muggen te bestrijden. Potweb is hét ecologische verantwoorde alternatief!

Plastic vervangen door papier en karton

Ook maken we ons sterk om minder plastic te gebruiken in het verkoopstadium. Bijvoorbeeld met papier als wikkelmateriaal voor volle karren. Ook heeft Levoplant een kartonnen tray ontwikkeld, uniek door de hoge beladingsgraad. Doordat er 10 trays op een laag passen, kan ook bespaard worden op de hoeveelheid transportkilometers.